Fotografia "flat lay" - temat sesji :"Warzywa i owoce"

Fotografowanie metodą "flat lay", to nic innego jak robienie ciekawych ujęć z lotu ptaka.
Osobiście nie byłam jej fanką dopóki, nie trafiłam na bloga "Jest rudo",  genialnej, młodej fotografki doradzającej czytelnikom jak dobrze robić zdjęcia krok po kroku. Od tamtego, pamiętnego dnia, regularnie odwiedzam stronkę Natalii, wzbogacając mój warsztat o bardzo przydatne wskazówki.
Dzisiaj bawiłam się, testując możliwości nieco archaicznego i komercyjnego sprzętu.
Może Cie to zaskoczy, ale wszystkie zdjęcia wykonałam aparatem Panasonic Lumix DMC-FX12. Szczegóły techniczne aparatu znajdziesz tutaj<< KLIK >>.


Zdjęcia wykonałam bez optycznej stabilizacji obrazu, stosując opcję "normalne zdjęcie", czułość ISO 800. I tyle:-). Eksperymentowałam z kompozycją, ustawiając się pod różnymi kątami. To była prawdziwa przyjemność połączona z kreatywną zabawą.

Temat sesji: "Warzywa i owoce", wybrałam nieprzypadkowo. Sezonowe, polskie "witaminki", często ostro konkurują z tymi importowanymi i egzotycznymi. Wszelkie portale wegetariańskie, wegańskie, prozdrowotne i dietetyczne, polecają awokado, jagody goji, pachnące hiszpańskim słońcem owoce egzotyczne, nierzadko odpowiednio wycenione oraz obsypywane przed transportem środkami grzybobójczymi. Ja w lecie, jestem zwolenniczką zjadania tego co rośnie u nas i przebywa drogę, od gospodarstwa do sklepu, o wiele krótszą. Względy ekologiczne, prozdrowotne oraz ekonomiczne.






A teraz trochę faktów o naszych, polskich warzywach i owocach (gotowe do jedzenia w miesiącach sierpień/wrzesień)

Dynia - jemy miąższ i pestki po wysuszeniu.

Pestki dyni - makroelementy i mikroelementy: mangan, żelazo, miedź, fosfor, potas, magnez, cynk, selen.
Witaminy: B1,B2,B3,B5,B6, C,E,K,kwas foliowy. Średnia zawartość białka na 9,5g / 100g (idealny dodatek do domowych batoników potreningowych).
Miąższ dyni.  Zawiera beta karoten. Makroelementy i mikroelementy: miedź, fosfor, wapń, potas, magnez , żelazo, selen. Witaminy: A, D, C i witaminy z grupy B.

Dla przypomnienia.
*Makroelementy -  pierwiastki, których dziennie organizm musi przyjąć powyżej 100 [mg].
**Mikroelementy - dobowe zapotrzebowanie na nie jest mniejsze od 100 [mg].;


Ogórek - witaminy A,E, C, B1,B2,B6,B9, PP. Makro i mikroelementy: potas, wapń, fosfor, miedź.


Pomidor - witaminy : C,K,E,A witaminy z grupy B (duża zawartość wit. B6), kwas foliowy. Marko i mikroelementy: sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź , wapń, fosfor, cynk. Ponadto zawiera likopen (przeciwutleniacz) oraz karoten.

Jeżyny - witaminy C, A, E, K, z grupy B (B6, B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 - niacyna), kwas foliowy. Mikro i makroelementy: wysoka zawartość żelaza, potas, wapń, magnez. Jeżyny idealnie zadają się do zamrożenia, ponieważ występująca w nich witamina C, jest odporna na niskie temperatury.


Jabłka - kwas jabłkowy i cytrynowy, pektyny, witamina C i P, minerały: potas, fosfor, magnez , miedź, mangan, cynk , żelazo, wapń. Jabłka mają działanie odkwaszające organizm (duża zawartość zasadowych soli mineralnych),

Gruszki -minerały: jod, bor, potas (116mg/ 100g duża zawartość), wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk. Witaminy: C, A, E, K, kwas foliowy, B6, B3 (niacyna), B2 (ryboflawina),B1 (tiamina).



Wszystkie wyrosły w ogrodzie znajomych, zlokalizowanego poza dużą aglomeracją miejską, w okolicach lasu ...Wszystkie zostały uwiecznione metodą "flat lay".



Naturalny susz jabłkowy.






No cóż. Życzę wam zwyczajnie SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP