Bezcukrowe orkiszowo-marchwiowe ciasteczka kruche

   Ciasteczka, którymi możesz zajadać się cały dzień. Idealne dla sportowców tuż po treningu. W swoim składzie zawierają wiele dobroci:
magnez, potas, witaminy z grupy B,witamina K,E, żelazo,wapń, cynk, mangan, karoten, kwas foliowy,niacyna, kwasy omega 3 i wiele innych.

  Do wykonania użyłam wyłącznie naturalnych składników unikając masła i cukru. Popatrz. I spróbuj upiec;-))

Ciasteczka trzymają się tydzień. Masz zdrową "słodkość" na każdy dzień!



Ciasteczka korzenne - przepis na ok 80 sztuk

Składniki suche:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej;
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki łuski gryczanej (Sante - cena za 250 g ok 3,90 zł)
  •  2 łyżeczki lnu odtłuszczonego , mielonego (len złoty bogaty w białko i kwasy omega - 3 - cena za 250 g ok 2,5 zł w Biedronce)
  • Powyższe, suche składniki wymieszaj dobrze razem.







Składniki mokre:

  •  100 g oleju kokosowego  + 100 g oleju Kujawskiego 3 ziarna - z pestek dyni / rzepaku / lnu;
  •  zamiast cukru - miód (1 łyżka) i  xsylitol ok 1/2 szklanki (miksuję najpierw na gładką masę  z olejami)
  •  2 całe jajka
  • 2 banany - zetrzyj na gładką papkę
  • 0,5 kg (ok 6 średniej i dużej wielkości) marchewek karotek - zetrzyj na drobnej tarce




   Składniki suche dobrze wymieszaj w oddzielnej misie. Składniki mokre zmiksuj na jednolitą, gładką masę w tej kolejności: 1 oleje z miodem i cukrem // 2. dodaj jajka // 3. dodaj banany // 4. dodawaj marchewkę utartą po 1 łyżce i cały czas mieszaj/miksuj do jednolitej masy. Dopiero gdy uzyskasz gładką konsystencję (bez dużych grudek), zacznij dodawać po łyżce składników suchych. Wszystko zmiskuj na jednolitą, gładką masę. Masę wstaw na 1 godzinę do lodówki.
     Po godzinie wyjmij i zacznij nakładać na papier do pieczenia, dużą łyżką, kawałki ciasta o wielkości orzecha włoskiego. Przygotuj sobie trochę mąki na oddzielnym talerzyku. Każdą kulkę ciasta rozgnieć delikatnie ( do małego placka) łyżką, którą co 2 raz maczaj w mące, by ciasto nie przyklejało się do łyżki.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Włóż gotowe, surowe ciastka i piecz ok 15- 20 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy masa nie jest mokra (patyczek lepki). Gdy patyczek będzie już suchy po nakłuciu ciastka, możesz wyjąć formy i zostawić ciastka do wystygnięcia.


  Możesz zrobić naturalną polewę (bez cukru) - skład: czyste kakao- 1 łyżeczka, cynamon - 1/4 łyżeczki, 1 goździk - rozdrobnić na miazgę. Kakao i cynamon zalej odrobiną wrzątku. Dodaj goździka. Wymieszaj. Polej ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika.




Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP