Domowe lody bez cukru
Lody bazyliowo - borówkowo - kokosowe
Skład:
- borówki
- napój/mleko kokosowe
- bazylia czerwona i zielona mix
- miód / ksylitol - do posłodzenia
- zmielone migdały blanszowane
Do zamrażania wykorzystuję plastikowe pojemniczki po lodach. Nie wyrzucam, również, patyczków drewnianych. Wszystko się przydaje! Działam wg. zasady reduce i reuse - wykorzystując coś ponownie, redukuję liczbę plastikowych śmieci zalegających na wysypiskach.
LODY jAGODOWO - KOKOSOWO - MIGDAŁOWE
BAZA DO KAŻDYCH LODÓW:
- mleko/napój (ekologiczny) kokosowy
- jogurt naturalny
- kasylitol/ miód naturalny jasny, słodki
WSAD DO MOJEGO SMAKU
- jagody
- migdały (rozgnieć, a przedtem namocz przez kilka godzin, by zmiękły) lub wiórki kokosowe (uprzednio wymoczone w zimnej wodzie przez całą noc - pozbywamy się dwutlenku siarki)
- przyprawy - imbir z kardamonem i roztartymi, 2-3 listkami mięty
Wszystko pięknie zmiksuj razem i zamróź w lodówie na dobę. GOTOWE;-)
Wege śniadanie/deser
Orkiszową kaszkę na mleku roślinnym, możesz jeść również jako deser.
Przepis:
- mleko/napój migdałowy
- kaszka orkiszowa
- chia - 1 łyżka
- klika listków doniczkowej bazylii na wierzch
- odrobina kakaa sypkiego do ozdobienia
Wszystko ładnie ze sobą współgra. Nawet z nieciekawych oddzielnie składników, możesz zmajstrować smaczne danie. Wystarczy tylko odrobina inwencji twórczej oraz powstrzymanie się przed sięgnięciem po słodką czekoladę, i już w naszych głowach powstaje się przepis czegoś, co w przygotowaniu nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Pogrzewasz tylko mleko roślinne, najpierw dodając łyżkę chii, potem stopniowo i powoli wsypując kaszkę orkiszową bio, mieszając cały czas by nie powstały grudki. Na końcu przelewasz tężejący eser do miseczki, układasz świeże listki bazylii (pamiętaj żeby wstępnie je opłukać) i na sam koniec, posypujesz odrobiną kakaa.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koktajl szpinakowo-melonowo-pomarańczowy - na SŁODKO
- składniki
- sok pomarańczowy bez cukru
- melon - 3-5 kawałków
- szpinak drobno pokrojony
- imbir + kardamon
- zmiksuj!
Koktajl szpinakowo - maślankowy - na OSTRO
składniki:
- 1 opakowanie maślanki
- szpinak
- pieprze czarny
- szczypta soli
- kurkuma / odrobina słodkiej czerwonej papryki w proszku
- zmiksuj!
Zapiekanka warzywno -mięsna
:
- ziemniaki (umyj, ugotuj w skórkach, obierz i pokrój w talarki)
- buraki - ugotowane z barszczu (nie wyrzucaj, włącz do zapiekanki!!!),
- szpinak świeży, umyj, pokrój (podziel na dwie porcje - jedną zużyjesz do koktajli, drugą do zapiekanki);
- szparagi (instrukcja gotowania poniżej!);
- kiełbasa/ kurczak - mięso (ja użyłam resztki z grilla po majówce - Ty możesz dodać dowolne mięso);
- sos biały - jogurt/ pieprze, czosnek - posiekany na drobno, sól - wymieszaj;
- na samą górę zapiekanki dajesz szpinak i szparagi, posypując dużą ilością żółtego sera (Gouda, Cheddar).
- Możesz polać ketchupem.
SZPARAGI
Umyte wrzucasz do wrzącej wody i gotujesz pod przykryciem ok 4-5 minut w lekko osolonej wodzie.
Dobrze zrobione powinny być miękkie na całej długości i dawać się dobrze pokroić bez ciągnącego łyka.
Zawsze wybieraj jak najdłuższe szparagi. Urywasz końce od 3- 5 cm. Końcówki powinny same się dać ułamać z odgłosem lekkiego "pyknięcia".
SMACZNEGO!!!!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koktajl przed treningiem oraz w trakcie regeneracji
Doskonały w dni regeneracji mikrouszkodzeń włókien mięśniowych. Zawiera dużo kwasów omega - 3 , żelaza, potasu, witaminy A oraz E i wiele,wiele innych dobrodziejstw.
Popatrzcie i wypróbujcie przepis koniecznie!
SKŁADNIKI:
- 1 burak średniej wielkości (zetrzyj na drobno)
- 1 marchewka- zetrzyj na drobno
- melon- 3-5 kawałków
- mrożone truskawki/borówki - garść solidna
- sezam ziarno - 2 - 3 łyżki
- len mielony - 2- 3 łyżki
- odrobina wiórków kokosowych + 1/2 łyżeczki miodu (nie przestrasz się buraka i marchwi;-D)
- imbir+cynamon+kardamon (po 1.3 łyżeczki)
- 1 łyżka ziaren chii
- woda kokosowa 250 ml (ewentualnie mleko roślinne o jak najbardziej naturalnym składzie bez chemii) + jogurt naturalny mały 150ml (polecam Krasnystav z dużą zawartością wapnia)
- Zmiksuj wszystko razem bez obaw.
- Koktajl będzie gęsty, treściwy, sycący i o to chodzi!
Rano, na śniadanie, możesz dodać do niego 2-3 łyżki ugotowanych płatków owsianych, jęczmiennych bądź orkiszowych. Tak skomponowane śniadanie, da Ci POWERA na następne 4 godziny!!!
SMACZNEGO!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orzeźwiający koktail po treningu - chia, len, dynia, imbir
- 1 łyżka chii
- 1-2 łyżki lnu złotego, mielonego (32g białka/100g)
- 1/4 łyżeczki imbiru i kardamonu
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- 1 banan
- dynia mrożona w kawałkach - ile chcesz
- mleko kokosowe + 3250 - 350 ml jogurtu naturalnego
- zmiksuj
- możesz wziąć w butelce po treningu
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zielony, wzmacniający koktajl, przed treningiem
Zielono mi, zielono!
WIOSNA!
Przepis:
- rukola
- rukiew wodna
- odrobina rzeżuchy
- 2 listki świeżej mięty
- 2 banany
- 1 jabłko
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżki miodu naturalnego
- sok wyciśnięty z 2-3 pomarańczy (możesz dodać całe cząstki i wlać odrobinę soku pomarańczowego dla rozrzedzenia)
Warto odwiedzać polskie bazarki. Znajdziecie tam mnóstwo warzyw, owoców oraz zielsk do koktajli.
Ciekawostka: są już młode marchewki;-)).
Eksperymentu z dodatkami. Szukaj nie tylko na eko bazarkach;-))
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Koktajle - Klinika soku" Magdalena Makarowska - recenzja
Ciekawe propozycje łączenia warzyw, owoców, orzechów oraz przeróżnych kasz, mlek roślinnych, znajdziemy w książce Magdaleny Makarowskiej - "Koktajle, klinika soku". Autorka podaje w niej ponad 100 przepisów na różnorodne smoothie.
ZALETY KSIĄŻKI
- Podział na rozdziały tematyczne
Mamy koktajle ogóle oraz umieszczone w rozdziałach tematycznych:
- wege
- oczyszczające - detoks
- zdrowotne dla konkretnych sytuacji (na jędrną skórę, piękną cerę, dla cukrzyka, na wrzody żołądka, na likwidację cellulitu, drenujące, wspomagające
- fitness'owe - przed treningiem, po treningu - w tym bogate w białko roślinne
- dla urody
- dla kobiet w ciąży (tutaj są bardzo istotne wskazówki dotyczące picia w danym trymestrze (I,II,III)
- dla kobiet 50+
Moje HITY
Detoks
Przed treningiem
Na spadek cholesterolu
- Wymieniony skład witaminowy oraz działanie przepisu
- Ładnie opracowana + dużo wiedzy
- Przepiękne opracowanie graficzne ze zdjęciami, Czytelny tekst, Dużo wiedzy - przede wszystkim;-))
Książka to "must have" każdej instruktorki fitness oraz trenerki personalnej. Dziewczyny w ciąży, dbające o prawidłowe odżywianie się, koniecznie powinny ją kupić, gdyż autorka podaję wiele przepisów na zdrowe dowitaminizowanie koktajlami, niezbędne w czasie ciąży i tuz przed jej zaplanowaniem. Znajdziesz tu też dużo przepisów przydatnych do odzyskania sił w trakcie połogu. Właśnie ten fakt, odróżnia książkę od pozostałych, w których nie ma w ogóle przepisów dla Pań w ciąży.
- SKŁADNIKI i przepisy
Autorka proponuje proste składniki (dostępne wszędzie warzywa i owoce oraz dodatki).
- Jest tutaj rozdział, w którym podane są przepisy na domowe wykonanie bazy do koktajli: mlek i jogurtów roślinnych: mleko ryżowe, z dowolnej kaszy, orzechów, soi, zboża. Mleko (jogurt) ryżowe, sojowe, a nerkowców, z chii, kokosowe, migdałowe, z kaszy gryczanej, owsiane, jaglane, sezamowe, mleko z połączenia dwóch rodzajów produktów - kokosa i kaszy np.
Od samego czytania i patrzenia ślinka cieknie! Od razu mam ochotę zrobić smaczny koktajl.Lecę do lodówy, sprawdzić co w niej mam. Zaglądam do szafek, wyciągając przyprawy.
Tą książkę musisz mieć!
- Wyjmuję wszystkie składniki, które mam w domu! Zaproponuję Wam prosty koktajl - na wzrok oraz bogaty w kwasy omega 3, witaminy z grupy B, witaminę A, E i C:
- jagody (dowolna ilość)
- mrożone truskawki
- 2 łyżki lnu mielonego z zarodkami pszennymi
- łyżka sezamu
- 2 łyżki miodu
- 2 banany
- imbir, cynamon
- jogurt naturalny
- jabłko
A będzie tego o wiele więcej. Już spodobały mi się przepisy na po treningowe smoothie!
Na pewno zobaczycie je na blogu;-))
SMACZNEGO;-)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jarmuż - kilka faktów
Czy w postaci wysuszonych chipsów lub ugotowany jak szpinak?
Jarmuż
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
- witaminy C, K, A, kwas foliowy, witamina B6, tiamina, ryboflawina, niacyna
- minerały : wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk
- przeciwutleniacze - sulforafan (antynowotworowy); karotenoidy - beta - karoten, luteina, zeaksantyna; chlorofil - one też mają działanie antynowotworowe
- Witamina C rozpada się pod wpływem gotowania czyli przy działaniu wysokiej temperatury. Susząc jarmuż w piekarniku w temperaturze powyżej 100 stopni, tracisz całą witaminę C. Utracisz również znaczne ilości witamin K i A.
- Lepiej jest robić koktajl z dodatkiem surowego jarmużu. Jarmuż sam w sobie jest bardzo ostry, więc warto złagodzić jego smak przełamując go sokiem pomarańczowym, bananem i roszpunką.
SUROWY JARMUŻ
NAJLEPSZY
DLA
ORGANIZMU!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zielono mi - proste, drugie śniadanie w pracy
Tydzień z sałatkami. 2 razy dziennie, robiłam smaczne przekąski. Najprostsze na świecie. Ty również możesz przyrządzić sobie takie do pracy (zapełnij swojego box'a).
- Sałata rzymska + serek kozi, owczy, kurczak, słonecznik, mandarynki, kukurydza, pomidor, paluszki surimi krab. Wszystko polewasz 1 łyżką oleju z kwasami omega 3 (Kujawski mix olejów z lnu,dyni i rzepaku np.) Te dodatki możesz dowolnie komponować. Drugie śniadanie w pracy staje się przyjemnością, a ty nie wydajesz dużo na same składniki.
- Drugi typ przekąski to 4 łyżki lnu złotego, mielonego ( ok 4 zł 200 g) zmieszanego z zarodkami pszenicznymi (ok 3 zł- Sante - 150 g) dodane do jogurtu naturalnego (jogurt grecki, z mleka koziego, sojowy lub inny specjał).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naturalne lody z mango
Najprostszy przepis świata!
Przepis własny, na który wreszcie przyszedł czas w Walentynki.
Składniki:
- 2 dojrzałe, miękkie mango (lecz bez brązowych plamek na skórce);
- 2 dojrzałe, bardzo miękkie banany (najlepiej z przeceny ale nie gnijące;-P)
- 1 jogurt grecki z obniżoną zawartością tłuszczu 250 - 300 ml;
- 2 łyżeczki miodu naturalnego jasnego (opcjonalnie, może być też bez miodu - banany będą słodkie);
- 1 cytryna - wyciśnij sok z połówki cytryny;
- Wszystko pięknie zmiksuj z pomocą blendera ( na gładką, bez grudkową masę) i wstaw do zamrażarki na 4 godziny.
- Do przybrania możesz użyć naturalnego kakaa - posyp lody 1-2 łyżeczkami, albo odrobiny cynamomu lub imbiru.
Ja zmiksowałam i zamroziłam moje lody w zwykłym garnku.
Mango umyj
pod zimną wodą i mydłem (jest sypane pestycydami i innymi środkami
ochrony przed grzybami, pleśnią i bakteriami). Tak mydłem;-)) koniecznie pod
zimną wodą (nie letnią). Mocno zimną. 2-3 x.
Bananów nie myjemy, tylko obieramy i odcinamy końcówki ( 1-2 cm od czubka z każdej strony).
Cytrynę, przed przekrojeniem, również opłukuję pod zimną wodą.
Teraz możesz mieć pewność, że nie uczulą cię żadne świństwa.
Cytryna doda subtelnej nuty smakowej.
Możesz posiekać kawałek korzenia imbiru i zmiskować razem z masą. Możesz dodać szczypty kardamonu.
Wykonanie - maksimum 15 minut.
SMACZNEGO;-))
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bezcukrowe orkiszowo-marchwiowe ciasteczka kruche
magnez, potas, witaminy z grupy B,witamina K,E, żelazo,wapń, cynk, mangan, karoten, kwas foliowy,niacyna, kwasy omega 3 i wiele innych.
Do wykonania użyłam wyłącznie naturalnych składników unikając masła i cukru. Popatrz. I spróbuj upiec;-))
Ciasteczka trzymają się tydzień. Masz zdrową "słodkość" na każdy dzień!
Ciasteczka korzenne - przepis na ok 80 sztuk
Składniki suche:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej;
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki łuski gryczanej (Sante - cena za 250 g ok 3,90 zł)
- 2 łyżeczki lnu odtłuszczonego , mielonego (len złoty bogaty w białko i kwasy omega - 3 - cena za 250 g ok 2,5 zł w Biedronce)
- Powyższe, suche składniki wymieszaj dobrze razem.
Składniki mokre:
- 100 g oleju kokosowego + 100 g oleju Kujawskiego 3 ziarna - z pestek dyni / rzepaku / lnu;
- zamiast cukru - miód (1 łyżka) i xsylitol ok 1/2 szklanki (miksuję najpierw na gładką masę z olejami)
- 2 całe jajka
- 2 banany - zetrzyj na gładką papkę
- 0,5 kg (ok 6 średniej i dużej wielkości) marchewek karotek - zetrzyj na drobnej tarce
Składniki suche dobrze wymieszaj w oddzielnej misie. Składniki mokre zmiksuj na jednolitą, gładką masę w tej kolejności: 1 oleje z miodem i cukrem // 2. dodaj jajka // 3. dodaj banany // 4. dodawaj marchewkę utartą po 1 łyżce i cały czas mieszaj/miksuj do jednolitej masy. Dopiero gdy uzyskasz gładką konsystencję (bez dużych grudek), zacznij dodawać po łyżce składników suchych. Wszystko zmiskuj na jednolitą, gładką masę. Masę wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmij i zacznij nakładać na papier do pieczenia, dużą łyżką, kawałki ciasta o wielkości orzecha włoskiego. Przygotuj sobie trochę mąki na oddzielnym talerzyku. Każdą kulkę ciasta rozgnieć delikatnie ( do małego placka) łyżką, którą co 2 raz maczaj w mące, by ciasto nie przyklejało się do łyżki.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Włóż gotowe, surowe ciastka i piecz ok 15- 20 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy masa nie jest mokra (patyczek lepki). Gdy patyczek będzie już suchy po nakłuciu ciastka, możesz wyjąć formy i zostawić ciastka do wystygnięcia.
Możesz zrobić naturalną polewę (bez cukru) - skład: czyste kakao- 1 łyżeczka, cynamon - 1/4 łyżeczki, 1 goździk - rozdrobnić na miazgę. Kakao i cynamon zalej odrobiną wrzątku. Dodaj goździka. Wymieszaj. Polej ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika.
Życzę smacznego!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasteczka bez cukru - czekoladowo-cynamomowo-imbirowo-orkiszowe

Sama ostatnio miałam pewne problemy z żołądkiem, który zareagował bardzo pozytywnie na pokazany Wam dzisiaj przepis. Żadnych sensacji. Ciasteczka są nie tylko bez cukrowe i bogate w składniki odżywcze, lecz także łagodne dla żołądka.
Zobaczcie sami!
Ciasteczka korzenne - przepis na więcej niż 90 sztuk ( +/- 5 sztk):
Składniki suche:
- 3 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej ciemnej;
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka xsylitolu
- 4 łyżki kakaa;
- 2-3 łyżki cynamonu;
- 1 łyżeczka łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczki kardamonu (mielonych);
- Powyższe , suche składniki wymieszaj dobrze razem.
- 100 g margaryny obniżającej cholesterol + 200 g oleju arachidowego/ rzepakowego w dowolnych proporcjach; - zmiksuj razem na gładką masę(najlepiej w drewnianej misie);-));
- dodaj 3 całe jajka i zmiksuj dalej na gładką masę (ubij białko na pianę!!!)
- 4 banany - dodaj i zmiksuj wszystko na gładką masę.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wykonanie reszty przepisu, tak samo jak we wpisie z ciasteczkami korzennymi;-))
Tak przygotowaną masę wystaw na godzinę na balkon albo wstaw do lodówki ( tam gdzie temperatura poniżej zera;-))
15 minut przed wyjęciem masy z zimna, ustaw piekarnik na 175 stopni.
Przygotuj sobie talerzyk z 2 łyżkami mąki orkiszowej, będziesz w niej maczałam łyżkę- zapobiegnie to przyklejaniu się masy podczas jej ugniatania łyżką. Obtocz w mące również palce dłoni, którą będziesz pomagała sobie w nakładaniu masy na papier do pieczenia. Przygotuj 3 kawałki ( spore- wielkość blachy do piekarnika) na masę i rozłóż na stole. Zacznij nabierać łyżką kawałki masy, wielkości orzecha włoskiego ( może być ciut większa;)). Układaj te kuleczki na papierze i rozgniataj je w krążki łyżką ( co drugie ciasteczko, obsyp łyżkę mąką, bo się przyklei.
Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż blachę z pierwszą porcją ciastek do środka i czekam. 15 minut to standard. Ja troszeczkę przetrzymałam moje ciacha - do 18 minut. Sprawdź patyczkiem czy są suche w środku!!!
Po wyjęciu ciastek z piekarnika, zostaw je na papierze do ostygnięcia.
SMACZNEGO!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciastka korzenne na Sylwestra
Moje, kruche ciasteczka skomponowałam w dużej mierze sama. Różne przepisy znalazłam na paru stronach w necie i zmodyfikowałam, tak że wyszedł całkiem smaczny mix. Smakują jak razowe pierniczki a cała klatka przesiąknęła zapachem Świąt!.
Ciasteczka korzenne - przepis na 90 sztuk ( +/- 5 sztk):
Składniki suche:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej ciemnej;
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- cukier brązowy : xsylitolu --> 1/2 / 1/2 - razem połowa szklanki
- 2 łyżki kakaa;
- 1 łyżka cynamonu;
- 3/4 łyżeczki imbiru;
- 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego;
- Powyższe , suche składniki wymieszaj dobrze razem.
- 150 g masła + 50 g oleju arachidowego; - zmiksuj razem na gładką masę(najlepiej w drewnianej misie);-));
- dodaj 2 całe jajka i zmiksuj dalej na gładką masę
- 1 banan - dodaj i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Mój pomysł na smak ciasteczek;-))
Do składników mokrych zacznij dodawać ( po niecałej łyżce), składniki suche - cały czas miksuj na gładką masę ( grudki niedozwolone)!! Zajmie ci to góra 20 minut. Ale ma być dokładnie;-))
Tak przygotowaną masę wystaw na godzinę na balkon albo wstaw do lodówki ( tam gdzie temperatura poniżej zera;-))
15 minut przed wyjęciem masy z zimna, ustaw piekarnik na 175 stopni.
Przygotuj sobie talerzyk z 2 łyżkami mąki orkiszowej, będziesz w niej maczałam łyżkę- zapobiegnie to przyklejaniu się masy podczas jej ugniatania łyżką. Obtocz w mące również palce dłoni, którą będziesz pomagała sobie w nakładaniu masy na papier do pieczenia. Przygotuj 3 kawałki ( spore- wielkość blachy do piekarnika) na masę i rozłóż na stole. Zacznij nabierać łyżką kawałki masy, wielkości orzecha włoskiego ( może być ciut większa;)). Układaj te kuleczki na papierze i rozgniataj je w krążki łyżką ( co drugie ciasteczko, obsyp łyżkę mąką, bo się przyklei.
Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż blachę z pierwszą porcją ciastek do środka i czekam. 15 minut to standard. Ja troszeczkę przetrzymałam moje ciacha - do 18 minut. Sprawdź patyczkiem czy są suche w środku!!!
Po wyjęciu ciastek z piekarnika, zostaw je na papierze do ostygnięcia.
GOTOWE!
Takie ciasteczka znakomicie nadadzą się na Sylwestrową przekąskę dla znajomych;-)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zielony koktajl z cynamonem
Składniki:
- 2 banany
- roszpunka - dowolna ilość
- mandarynki - 1-5 sztuk
- cynamon i imbir - 1/2 łyżeczki
- sok pomarańczowy (bez cukru)
SMACZNEGO!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Szybkie" przekąski na szkolenie
# Każdy z nas nie raz miał przyjemność uczestniczenia w dwudniowych
wyjazdach, szkoleniach, konwencjach - służbowych, z własnej inicjatywy
bądź typowo edukacyjnych. Z pewnością chciałeś/łaś mieć wtedy pod ręką
praktyczne przekąski zaspakajające nie tylko Twój apetyt, lecz także
dostarczające wartościowych składników odżywczych Twojemu organizmowi ( w
tym dobrą ilość białka). Poniżej prezentuję Ci mój wybór. Ciasteczka
gryczane, bogate w węglowodany - po wysiłku fizycznym. Przekąski
proteinowe, ekologiczne, doskonałe dla wegan, wegetarian, osób
nietolerujących glutenu oraz wszystkich pragnących zadbać o swoje
zdrowie.
Jedno opakowanie kosztuje 5,99zł (45 g) i jest wiele tańsze od przeciętnego batonika proteinowego dostępnego w każdym klubie fitness ( dla porównania 45 g takiego batona kosztuje od 7 do 9zł --- marża, marża ,marża...klubu). Poza tym baton jest często utwardzany niezdrowym tłuszczem palmowym... pozostawia uczucie ciężkości w żołądku.
W tych wegańskich snackach mamy ziarna soi (52,50%), ziarna słonecznika(15%), pestki dyni (18%). Samo zdrowie.
Ukochane ciasteczka "Fun cookies". Lubię te gryczane i orkiszowe;-)))
## Jaglany deser.
Zamiast budyniu, czekolady z nadzieniem i innych mocno przetworzonych dobrodziejstw. - 2-3 łyżki płatków jaglanych gotujesz z dowolnym rodzajem mleka (kokosowe, sojowe, migdałowe, kozie),
- szczypta imbiru
- i cynamonu.
- Na zakończenie przyprawiasz samym cynamonem.
- Możesz posypać również czystym kakaem (gorzkim). GOTOWE!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Szybkie i zdrowe" w kuchni:
Produkty ułatwiające nam skomponowanie dobrego posiłku
Jedzenie – coś zielonego, coś czerwonego oraz promocja na
orzechy nerkowca i brazylijskie w Lidl. Wszystkie paczki po ok. 8zł. Niestety
jak to z promocjami bywa, trzeba było się bić o te specjały…
Zdrowe klimaty w kuchni.
Surówka z marchwi, jabłka, spryskana odrobiną soku z cytryny, z łyżeczką oliwy z oliwek oraz szczypta pieprzu. Zawsze się sprawdza na szybki, zdrowy obiad. Doskonale pasuje do wszystkich dań.
Naturalne kakao:
Surówka z marchwi, jabłka, spryskana odrobiną soku z cytryny, z łyżeczką oliwy z oliwek oraz szczypta pieprzu. Zawsze się sprawdza na szybki, zdrowy obiad. Doskonale pasuje do wszystkich dań.
Naturalne kakao:
- kakao Wedla - łyżka
- cynamon
- imbir - korzeń
- wanilia- laska
Len mielony (opakowanie 3, 99 Biedronka) - źródło dużej ilości białka - do batoników, wypieków, owsianki, sałatek - można wykorzystać w posiłku po treningu. Polecam wegetarianom i weganom.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZIELONY KOKTAJL na odporność
Smoothie - koktail zielony, jesienny!
Jesień to czas na jarmuż, pietruszkę, banany i pomarańcze:
- świeży jarmuż
- listki szpinaku lub roszpunki
- natka pietruszki
- sok pomarańczowy
- 1-2 banany
- dowolna ilość tak jak lubisz!
- BOMBA WITAMINOWA!!
pij jedną szklankę codziennie, wzmocnisz układ odpornościowy!!!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Domowe sposoby na przeziębienie i koncentrację umysłu
Nie daj się jesieni;-))!
1. Sprawdzony sposób na przeziębienie zatok:
- Herbatki z malinami, hibiskusem, dzikim bzem, aronią oraz naturalnym kwiatem lipy - zaparzaj 10 minut!!!
- Do śniadania zjedz połówkę lub całą papryczkę chilli ( z kanapkami z feta lub zerem kozim). Zrób to jeżeli nie czujesz już smaku ani zapachu - czyli w fazie skutecznie "zapranych" zatok. Pieczenia też nie poczujesz, gwarantowane. Zawsze możesz p;opić herbatką owocową.
LIPA + MALINA - tradycyjny sposób babć, działanie rozgrzewające, napotne, relaksujące, wspomaga dobry sen (sen odgrywa kluczową rolę w regeneracji i szybszym dochodzeniu do zdrowia).
2. Białkowy, zdrowy, ekspresowy (I SMACZNY!!!) lunch:
- pieczywo pełnoziarniste, razowe;
- ser sypki - TESCO - o wysokiej zawartości białka i wapnia;
- małże - promocje LIDL, TESCO, BIEDRONKA;
- orzechy nerkowca;
- świeża bazylia;
- musztarda miodowa;
- zielona herbata z malinami;-))
3. Kakao z cynamonem i naturalną laską wanilii - wzrost koncentracji,
- kakao Wedel ( o obniżonej zawartości tłuszczu;
- laska wanilii - odkrój 4 kawałeczki i wrzuć do zaparzania razem z kakaem i cynamonem ( zaparzasz 10 minut!)
- cynamon sypki (ilość dowolna- jak lubisz;-))
- dodaj łyżkę (ew. 2 łyżki mleka kokosowego, migdałowego, sojowego, koziego - takiego jakie lubisz)
- NIE dodawaj cukru!!!
KAKAO : zawiera m.in: magnez, chrom, selen, cynk, wapń,witamina - E,B, fosfor, potas, antyoksydanty, polifenole (flawanony, antocyjanidy, flawonole, flawanole izoflawony i flawony), teobrominę, fenyloetyloaminę, anandamidy, fenyloalaninę i tyrozynę. Działanie kakaa na organizm jest wszechstronne. Pozytywnie działa na układ nerwowy - zwiększa wydzielanie endorfin, obniża poziom stresu, wspomaga leczenie przeziębień (działanie przeciw bakteryjne i wirusowe).
CYNAMON: działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, działa hamująco na wzrost chorobotwórczych drożdżaków i pleśni (powodują zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie płuc) ,które mogą rozwijać się w źle przechowywanym lub długo leżącym na sklepowych półkach jedzeniu.
WANILIA - syrop z wanilii stosuje się podczas stanów gorączkowych. Przeciwdziała ona również zaburzeniom trawienia.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"SŁODKIE" ZDROWIE
Polecam zamiast czekolady;-))
SKŁAD:
Mój przepis:
- Ziarno nie rozpuści się całkowicie. Zmięknie a mleko przejmie od niego delikatny smak.
- Na mleku kozim.
- Całość zwieńczy ekologiczny brązowy cukier trzcinowy.
Mały dodatek do każdego posiłku.
Rooibos!
Możesz podawać schłodzony z kostkami lodu. Idealny na upały.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz