naturalne odżywianie - KOKTAJLE

 

Domowe lody bez cukru



Lody bazyliowo - borówkowo - kokosowe


Skład:
  • borówki 
  • napój/mleko kokosowe
  • bazylia czerwona i zielona mix
  • miód / ksylitol - do posłodzenia
  • zmielone migdały blanszowane


Do zamrażania wykorzystuję plastikowe pojemniczki po lodach. Nie wyrzucam, również, patyczków drewnianych. Wszystko się przydaje! Działam wg. zasady reduce i reuse - wykorzystując coś ponownie, redukuję liczbę plastikowych śmieci zalegających na wysypiskach.






LODY jAGODOWO - KOKOSOWO - MIGDAŁOWE




BAZA DO KAŻDYCH LODÓW:

  • mleko/napój (ekologiczny) kokosowy
  • jogurt naturalny
  • kasylitol/ miód naturalny jasny, słodki




 WSAD DO MOJEGO SMAKU
  • jagody
  • migdały (rozgnieć, a przedtem namocz przez kilka godzin, by zmiękły) lub wiórki kokosowe (uprzednio wymoczone w zimnej wodzie przez całą noc - pozbywamy się dwutlenku siarki)
  •  przyprawy - imbir z kardamonem i roztartymi, 2-3 listkami mięty



 Wszystko pięknie zmiksuj razem i zamróź w lodówie na dobę. GOTOWE;-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wege śniadanie/deser

  Fit śniadanie / fit deser. Posiłek znakomity dla osób uprawiających aktywny styl życia. Lekkie śniadanko przez 'za chwilę rozpoczynanym' treningiem.  Wszystko to znalazłam dzisiaj w wymyślonym, smacznym przepisie. Moją bazą jest mleko roślinne bądź napój roślinny. Tutaj polecam Wam MIGDAŁOWY, o którym napisałam już wcześniej w ramach mojej akcji: "365 zmian ekologicznych";-) << właściwości mleka migdałowego -  KLIK>>.

Orkiszową kaszkę na mleku roślinnym, możesz jeść również jako deser.

 Przepis:

  • mleko/napój migdałowy
  • kaszka orkiszowa 
  • chia - 1 łyżka
  • klika listków doniczkowej bazylii na wierzch
  • odrobina kakaa sypkiego do ozdobienia



 Wszystko ładnie ze sobą współgra. Nawet z nieciekawych oddzielnie składników, możesz zmajstrować smaczne danie. Wystarczy tylko odrobina inwencji twórczej oraz powstrzymanie się przed sięgnięciem po słodką czekoladę, i już w naszych głowach powstaje się przepis czegoś, co w przygotowaniu nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Pogrzewasz tylko mleko roślinne, najpierw dodając łyżkę chii, potem stopniowo i powoli wsypując kaszkę orkiszową bio, mieszając cały czas by nie powstały grudki. Na końcu przelewasz tężejący eser do miseczki, układasz świeże listki  bazylii (pamiętaj żeby wstępnie je opłukać) i na sam koniec, posypujesz odrobiną kakaa.



Smacznego!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Koktajl szpinakowo-melonowo-pomarańczowy - na SŁODKO

  •  składniki
  • sok pomarańczowy bez cukru
  • melon - 3-5 kawałków
  • szpinak drobno pokrojony
  • imbir + kardamon 
  • zmiksuj! 






 Koktajl szpinakowo - maślankowy - na OSTRO

składniki:
  • 1 opakowanie maślanki
  • szpinak
  • pieprze czarny
  • szczypta soli
  • kurkuma / odrobina słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • zmiksuj!






Zapiekanka warzywno -mięsna
:
  • ziemniaki (umyj, ugotuj w skórkach, obierz i pokrój w talarki)
  • buraki - ugotowane z barszczu (nie wyrzucaj, włącz do zapiekanki!!!),
  • szpinak świeży, umyj, pokrój (podziel na dwie porcje - jedną zużyjesz do koktajli, drugą do zapiekanki);
  • szparagi (instrukcja gotowania poniżej!);
  • kiełbasa/ kurczak - mięso (ja użyłam resztki z grilla po majówce - Ty możesz dodać dowolne mięso);
  • sos  biały - jogurt/ pieprze, czosnek - posiekany na drobno, sól - wymieszaj;
  • na samą górę zapiekanki dajesz szpinak i szparagi, posypując dużą ilością żółtego sera (Gouda, Cheddar).
  • Możesz polać ketchupem.
Składniki ułóż warstwowo, zaczynając od nasmarowania spodu żaroodpornego naczynia olejem i układając najpierw ziemniaki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wszystkie składniki są już ugotowane, więc w piekarniku podgrzewasz zapiekankę ok 15 minut - do rozpuszczenia się sera na powierzchni.




SZPARAGI

Umyte wrzucasz do wrzącej wody i gotujesz pod przykryciem ok 4-5 minut w lekko osolonej wodzie.
Dobrze zrobione powinny być miękkie na całej długości i dawać się dobrze pokroić bez ciągnącego łyka.


Zawsze wybieraj jak najdłuższe szparagi. Urywasz końce od 3- 5 cm. Końcówki powinny same się dać ułamać z odgłosem lekkiego "pyknięcia".


SMACZNEGO!!!!!!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koktajl przed treningiem oraz w trakcie regeneracji

     Nietypowy, intrygujący, mający orzeźwiający smak. Doskonały na szybkie śniadanie 30 minut przez poranną przebieżką lub innym treningiem.
Doskonały w dni regeneracji mikrouszkodzeń włókien mięśniowych. Zawiera dużo kwasów omega - 3 , żelaza, potasu, witaminy A oraz E i wiele,wiele innych dobrodziejstw.
Popatrzcie i wypróbujcie przepis koniecznie!



SKŁADNIKI:
  • 1 burak średniej wielkości (zetrzyj na drobno)
  • 1 marchewka- zetrzyj na drobno
  • melon- 3-5 kawałków
  •  mrożone truskawki/borówki - garść solidna
  • sezam ziarno - 2 - 3 łyżki
  • len mielony - 2- 3  łyżki 
  • odrobina wiórków kokosowych + 1/2 łyżeczki miodu (nie przestrasz się buraka i marchwi;-D)
  • imbir+cynamon+kardamon (po 1.3 łyżeczki)
  • 1 łyżka ziaren chii
  • woda kokosowa 250 ml (ewentualnie mleko roślinne o jak najbardziej naturalnym składzie bez chemii) + jogurt naturalny  mały 150ml (polecam Krasnystav z dużą zawartością wapnia)
  • Zmiksuj wszystko razem bez obaw.
  • Koktajl będzie gęsty, treściwy, sycący i o to chodzi!











Rano, na śniadanie, możesz dodać do niego 2-3 łyżki ugotowanych płatków owsianych, jęczmiennych bądź orkiszowych. Tak skomponowane śniadanie, da Ci POWERA na następne 4 godziny!!!

SMACZNEGO!

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Orzeźwiający koktail po treningu - chia, len, dynia, imbir

BEZ CUKRU
  • 1 łyżka chii
  • 1-2 łyżki lnu złotego, mielonego (32g białka/100g)
  • 1/4 łyżeczki imbiru i kardamonu
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • 1 banan
  • dynia mrożona w kawałkach - ile chcesz
  • mleko kokosowe + 3250 - 350 ml jogurtu naturalnego
  • zmiksuj
  • możesz wziąć w butelce po treningu




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zielony, wzmacniający koktajl, przed treningiem

    Zielono mi, zielono!
WIOSNA!




Przepis:

  • rukola
  • rukiew wodna
  • odrobina rzeżuchy
  • 2 listki świeżej mięty
  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżki miodu naturalnego
  • sok wyciśnięty z 2-3 pomarańczy (możesz dodać całe cząstki i wlać odrobinę soku pomarańczowego dla rozrzedzenia)




 Warto odwiedzać polskie bazarki. Znajdziecie tam mnóstwo warzyw, owoców oraz zielsk do koktajli.



Ciekawostka: są już młode marchewki;-)).




Eksperymentu z dodatkami. Szukaj nie tylko na eko bazarkach;-))


 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

"Koktajle - Klinika soku" Magdalena Makarowska - recenzja

   Dzisiaj słoneczko nam mocniej zaświeciło, zapowiadając piękną niedzielę oraz rychłe przyjście wiosny. Ciepłe płomyki na twarzy przywodzą na myśl ukochaną porę roku. Temperatura w cieniu przypomina jeszcze o możliwych przymrozkach. Nasze organizmy, zmęczone zimą, łakną już wszystkich składników odżywczych w świeżych warzywach i owocach. Pragniemy witamin. Dlatego warto rozpocząć kurację odżywczą, koktajlami o różnym składzie.
 
      Ciekawe propozycje łączenia warzyw, owoców, orzechów oraz przeróżnych kasz, mlek roślinnych, znajdziemy w książce Magdaleny Makarowskiej - "Koktajle, klinika soku". Autorka podaje w niej ponad 100 przepisów na różnorodne smoothie.






 ZALETY KSIĄŻKI

  • Podział na rozdziały tematyczne

Mamy koktajle ogóle oraz umieszczone w rozdziałach tematycznych:
  1. wege
  2. oczyszczające - detoks
  3. zdrowotne dla konkretnych sytuacji (na jędrną skórę, piękną cerę, dla cukrzyka, na wrzody żołądka, na likwidację cellulitu, drenujące, wspomagające
  4. fitness'owe - przed treningiem, po treningu - w tym bogate w białko roślinne
  5. dla urody
  6. dla kobiet w ciąży (tutaj są bardzo istotne wskazówki dotyczące picia w danym trymestrze (I,II,III) 
  7. dla kobiet 50+

 Moje HITY

Detoks 

 Przed treningiem

Na spadek cholesterolu



  •  Wymieniony skład witaminowy oraz działanie przepisu
Autorka, bardzo szczegółowo, wymienia witaminy oraz minerały zawarte w poszczególnych składnikach koktajlu. Np. koktajl na odporność str. 145 - Karotka - pomarańczowa moc: witaminy A<D<E<K, karotenoidy, witamina C, kwas gammalinolenowy - dla błon komórek odpornościowych,działanie przeciwzapalne, zmniejszają bóle reumatoidalne. Więcej przeczytasz w książce;-)). Polecam ją bardzo gorąco. Od pierwszego momentu wciągnęła mnie na maxa. Czytam z zapartym tchem i robię koktajle całej rodzinie;-))

  • Ładnie opracowana + dużo wiedzy
  • Przepiękne opracowanie graficzne ze zdjęciami, Czytelny tekst, Dużo wiedzy - przede wszystkim;-))

Książka to "must have"  każdej instruktorki fitness oraz trenerki personalnej. Dziewczyny w ciąży, dbające o prawidłowe odżywianie się, koniecznie powinny ją kupić, gdyż autorka podaję wiele przepisów na zdrowe dowitaminizowanie koktajlami, niezbędne w czasie ciąży i tuz przed jej zaplanowaniem. Znajdziesz tu też dużo przepisów przydatnych do odzyskania sił w trakcie połogu. Właśnie ten fakt, odróżnia książkę od pozostałych, w których nie ma  w ogóle przepisów dla Pań w ciąży.



  • SKŁADNIKI i przepisy

Autorka proponuje proste składniki (dostępne wszędzie warzywa i owoce oraz dodatki).

  • Jest tutaj rozdział, w którym podane są przepisy na domowe wykonanie bazy do koktajli: mlek i jogurtów roślinnych: mleko ryżowe, z dowolnej kaszy, orzechów, soi, zboża. Mleko (jogurt) ryżowe, sojowe, a nerkowców, z chii, kokosowe, migdałowe, z kaszy gryczanej, owsiane, jaglane, sezamowe, mleko z połączenia dwóch rodzajów produktów - kokosa i kaszy np.


Od samego czytania i patrzenia ślinka cieknie! Od razu mam ochotę zrobić smaczny koktajl.Lecę do lodówy, sprawdzić co w niej mam. Zaglądam do szafek, wyciągając przyprawy.

  Tą książkę musisz mieć!

  • Wyjmuję wszystkie składniki, które mam w domu! Zaproponuję Wam prosty koktajl  - na wzrok oraz bogaty w kwasy omega 3, witaminy z grupy B, witaminę A, E i C:


  • jagody (dowolna ilość)
  • mrożone truskawki
  • 2 łyżki lnu mielonego z zarodkami pszennymi
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 banany
  • imbir, cynamon
  • jogurt naturalny
  • jabłko



 A będzie tego o wiele więcej. Już spodobały mi się przepisy na po treningowe smoothie!
Na pewno zobaczycie je na blogu;-))

SMACZNEGO;-)





----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Jarmuż - kilka faktów

 Lepszy na surowo w koktajlu?
 Czy w postaci wysuszonych chipsów lub ugotowany jak szpinak?

Jarmuż 





WARTOŚCI ODŻYWCZE: 

  • witaminy C, K, A, kwas foliowy, witamina B6, tiamina, ryboflawina, niacyna
  • minerały : wapń, żelazo, magnez, potas,   fosfor, sód, cynk
  • przeciwutleniacze - sulforafan (antynowotworowy); karotenoidy - beta - karoten, luteina, zeaksantyna; chlorofil - one też mają działanie antynowotworowe
sulforafan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.htmlsulor
sulforafan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
sulforafan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html


  • Witamina C rozpada się pod wpływem gotowania czyli przy działaniu wysokiej temperatury.  Susząc jarmuż w piekarniku w temperaturze powyżej 100 stopni, tracisz całą witaminę C. Utracisz również znaczne ilości witamin K i A.
  • Lepiej jest robić koktajl z dodatkiem surowego jarmużu. Jarmuż sam w sobie jest bardzo ostry, więc warto złagodzić jego smak przełamując go sokiem pomarańczowym, bananem  i roszpunką.

SUROWY    JARMUŻ 
NAJLEPSZY 
DLA 
ORGANIZMU!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


Zielono mi - proste, drugie śniadanie w pracy


    Tydzień z sałatkami. 2 razy dziennie, robiłam smaczne przekąski. Najprostsze na świecie. Ty również możesz przyrządzić sobie takie do pracy (zapełnij swojego box'a).

  •    Sałata rzymska + serek kozi, owczy, kurczak, słonecznik, mandarynki, kukurydza, pomidor, paluszki surimi krab. Wszystko polewasz 1 łyżką oleju z kwasami omega 3 (Kujawski mix olejów z lnu,dyni i rzepaku np.) Te dodatki możesz dowolnie komponować. Drugie śniadanie w pracy staje się przyjemnością, a ty nie wydajesz dużo na same składniki.



  •  Drugi typ przekąski to 4 łyżki lnu złotego, mielonego ( ok 4 zł 200 g) zmieszanego z zarodkami pszenicznymi (ok 3 zł- Sante - 150 g) dodane do jogurtu naturalnego (jogurt grecki, z mleka koziego, sojowy lub inny specjał).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Naturalne lody z mango

   Home made!
Najprostszy przepis świata!




Przepis własny, na który wreszcie przyszedł czas w Walentynki.

Składniki:
  • 2 dojrzałe, miękkie mango (lecz bez brązowych plamek na skórce);
  • 2 dojrzałe, bardzo miękkie banany (najlepiej z przeceny ale nie gnijące;-P)
  • 1 jogurt grecki z obniżoną zawartością tłuszczu  250 - 300 ml;
  • 2 łyżeczki miodu  naturalnego jasnego (opcjonalnie, może być też bez miodu - banany będą słodkie);
  • 1 cytryna - wyciśnij sok z połówki cytryny;
  • Wszystko pięknie zmiksuj z pomocą blendera ( na gładką, bez grudkową masę) i wstaw do zamrażarki na 4 godziny.
  • Do przybrania możesz użyć naturalnego kakaa - posyp lody 1-2 łyżeczkami, albo odrobiny cynamomu lub imbiru.


Ja zmiksowałam i zamroziłam moje lody w zwykłym garnku.


Mango umyj pod zimną wodą i mydłem (jest sypane pestycydami i innymi środkami ochrony przed grzybami, pleśnią i bakteriami). Tak mydłem;-)) koniecznie pod zimną wodą (nie letnią). Mocno zimną. 2-3 x.
Bananów nie myjemy, tylko obieramy i odcinamy końcówki ( 1-2 cm od czubka z każdej strony).
Cytrynę, przed przekrojeniem, również opłukuję pod zimną wodą.
Teraz możesz mieć pewność, że nie uczulą cię żadne świństwa.


Cytryna doda subtelnej nuty smakowej.
Możesz posiekać kawałek korzenia imbiru i zmiskować razem z masą. Możesz dodać szczypty kardamonu.


Wykonanie - maksimum 15 minut.
SMACZNEGO;-))

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bezcukrowe orkiszowo-marchwiowe ciasteczka kruche

   Ciasteczka, którymi możesz zajadać się cały dzień. Idealne dla sportowców tuż po treningu. W swoim składzie zawierają wiele dobroci:
magnez, potas, witaminy z grupy B,witamina K,E, żelazo,wapń, cynk, mangan, karoten, kwas foliowy,niacyna, kwasy omega 3 i wiele innych.

  Do wykonania użyłam wyłącznie naturalnych składników unikając masła i cukru. Popatrz. I spróbuj upiec;-))

Ciasteczka trzymają się tydzień. Masz zdrową "słodkość" na każdy dzień!



Ciasteczka korzenne - przepis na ok 80 sztuk

Składniki suche:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej;
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki łuski gryczanej (Sante - cena za 250 g ok 3,90 zł)
  •  2 łyżeczki lnu odtłuszczonego , mielonego (len złoty bogaty w białko i kwasy omega - 3 - cena za 250 g ok 2,5 zł w Biedronce)
  • Powyższe, suche składniki wymieszaj dobrze razem.







Składniki mokre:

  •  100 g oleju kokosowego  + 100 g oleju Kujawskiego 3 ziarna - z pestek dyni / rzepaku / lnu;
  •  zamiast cukru - miód (1 łyżka) i  xsylitol ok 1/2 szklanki (miksuję najpierw na gładką masę  z olejami)
  •  2 całe jajka
  • 2 banany - zetrzyj na gładką papkę
  • 0,5 kg (ok 6 średniej i dużej wielkości) marchewek karotek - zetrzyj na drobnej tarce




   Składniki suche dobrze wymieszaj w oddzielnej misie. Składniki mokre zmiksuj na jednolitą, gładką masę w tej kolejności: 1 oleje z miodem i cukrem // 2. dodaj jajka // 3. dodaj banany // 4. dodawaj marchewkę utartą po 1 łyżce i cały czas mieszaj/miksuj do jednolitej masy. Dopiero gdy uzyskasz gładką konsystencję (bez dużych grudek), zacznij dodawać po łyżce składników suchych. Wszystko zmiskuj na jednolitą, gładką masę. Masę wstaw na 1 godzinę do lodówki.
     Po godzinie wyjmij i zacznij nakładać na papier do pieczenia, dużą łyżką, kawałki ciasta o wielkości orzecha włoskiego. Przygotuj sobie trochę mąki na oddzielnym talerzyku. Każdą kulkę ciasta rozgnieć delikatnie ( do małego placka) łyżką, którą co 2 raz maczaj w mące, by ciasto nie przyklejało się do łyżki.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Włóż gotowe, surowe ciastka i piecz ok 15- 20 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy masa nie jest mokra (patyczek lepki). Gdy patyczek będzie już suchy po nakłuciu ciastka, możesz wyjąć formy i zostawić ciastka do wystygnięcia.


  Możesz zrobić naturalną polewę (bez cukru) - skład: czyste kakao- 1 łyżeczka, cynamon - 1/4 łyżeczki, 1 goździk - rozdrobnić na miazgę. Kakao i cynamon zalej odrobiną wrzątku. Dodaj goździka. Wymieszaj. Polej ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika.




Życzę smacznego!

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Ciasteczka bez cukru - czekoladowo-cynamomowo-imbirowo-orkiszowe

 W ramach akcji z Agnes " bezbolesne usuwanie cukru z diety", postanowiłam nieco zmodyfikować wcześniejszy przepis na kruche ciasteczka do herbaty.

Sama ostatnio miałam pewne problemy z żołądkiem, który zareagował bardzo pozytywnie na pokazany Wam dzisiaj przepis. Żadnych sensacji. Ciasteczka są nie tylko bez cukrowe i bogate w składniki odżywcze, lecz także łagodne dla żołądka.

Zobaczcie sami!




Ciasteczka korzenne - przepis na więcej niż 90 sztuk ( +/- 5 sztk):

Składniki suche:

  • 3 i 1/4  szklanki mąki orkiszowej ciemnej;
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka xsylitolu
  • 4 łyżki kakaa;
  • 2-3 łyżki cynamonu;
  • 1 łyżeczka  łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczki kardamonu (mielonych);
  • Powyższe , suche składniki wymieszaj dobrze razem.
Składniki mokre:
  •  100 g margaryny obniżającej cholesterol + 200 g oleju arachidowego/ rzepakowego w dowolnych proporcjach; - zmiksuj razem na gładką masę(najlepiej w drewnianej misie);-));
  • dodaj 3 całe jajka i zmiksuj dalej na gładką masę (ubij białko na pianę!!!)
  • 4 banany  - dodaj i zmiksuj wszystko na gładką masę.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wykonanie reszty przepisu, tak samo jak we wpisie z ciasteczkami korzennymi;-))

 Tak przygotowaną masę wystaw na godzinę na balkon albo wstaw do lodówki ( tam gdzie temperatura poniżej zera;-))
  15 minut przed wyjęciem masy z zimna, ustaw piekarnik na 175 stopni.

 Przygotuj sobie talerzyk z 2 łyżkami mąki orkiszowej, będziesz w niej maczałam łyżkę- zapobiegnie to przyklejaniu się masy podczas jej ugniatania łyżką. Obtocz w mące również palce dłoni, którą będziesz pomagała sobie w nakładaniu masy na papier do pieczenia. Przygotuj 3 kawałki ( spore- wielkość blachy do piekarnika) na masę i rozłóż na stole. Zacznij nabierać łyżką kawałki masy, wielkości orzecha włoskiego ( może być ciut większa;)). Układaj te kuleczki na papierze i rozgniataj je w krążki łyżką ( co drugie ciasteczko, obsyp łyżkę mąką, bo się przyklei.

Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż blachę z pierwszą porcją ciastek do środka i czekam. 15 minut to standard. Ja troszeczkę przetrzymałam moje ciacha - do 18 minut. Sprawdź patyczkiem czy są suche w środku!!!


Po wyjęciu ciastek z piekarnika, zostaw je na papierze do ostygnięcia.


SMACZNEGO!


  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciastka korzenne na Sylwestra

   Impreza Sylwestrowa, domowo, to czas kiedy wychodzą Twoje kulinarne zdolności pełne kreatywności. Nie chodzi o to, by przepisy były skomplikowane, lecz o to by z czegoś prostego wyprodukować pyszne i zdrowe słodkości z ograniczoną zawartością cukru i jak największą ilością składników odżywczych.
Moje, kruche ciasteczka skomponowałam w dużej mierze sama. Różne przepisy znalazłam na paru stronach w necie i zmodyfikowałam, tak że wyszedł całkiem smaczny mix. Smakują jak razowe pierniczki a cała klatka przesiąknęła zapachem Świąt!.

Ciasteczka korzenne - przepis na 90 sztuk ( +/- 5 sztk):

Składniki suche:
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej ciemnej;
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • cukier brązowy : xsylitolu --> 1/2 / 1/2 - razem połowa szklanki
  • 2 łyżki kakaa;
  • 1 łyżka cynamonu;
  • 3/4 łyżeczki imbiru;
  • 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego;
  • Powyższe , suche składniki wymieszaj dobrze razem.
Składniki mokre:
  •  150 g masła + 50 g oleju arachidowego; - zmiksuj razem na gładką masę(najlepiej w drewnianej misie);-));
  • dodaj 2 całe jajka i zmiksuj dalej na gładką masę
  • 1 banan - dodaj i zmiksuj wszystko na gładką masę.


 Mój pomysł na smak ciasteczek;-))




 Do składników mokrych zacznij dodawać ( po niecałej łyżce), składniki suche - cały czas miksuj na gładką masę ( grudki niedozwolone)!! Zajmie ci to góra 20  minut. Ale ma być dokładnie;-))



 Tak przygotowaną masę wystaw na godzinę na balkon albo wstaw do lodówki ( tam gdzie temperatura poniżej zera;-))

 15 minut przed wyjęciem masy z zimna, ustaw piekarnik na 175 stopni.



 Przygotuj sobie talerzyk z 2 łyżkami mąki orkiszowej, będziesz w niej maczałam łyżkę- zapobiegnie to przyklejaniu się masy podczas jej ugniatania łyżką. Obtocz w mące również palce dłoni, którą będziesz pomagała sobie w nakładaniu masy na papier do pieczenia. Przygotuj 3 kawałki ( spore- wielkość blachy do piekarnika) na masę i rozłóż na stole. Zacznij nabierać łyżką kawałki masy, wielkości orzecha włoskiego ( może być ciut większa;)). Układaj te kuleczki na papierze i rozgniataj je w krążki łyżką ( co drugie ciasteczko, obsyp łyżkę mąką, bo się przyklei.

Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż blachę z pierwszą porcją ciastek do środka i czekam. 15 minut to standard. Ja troszeczkę przetrzymałam moje ciacha - do 18 minut. Sprawdź patyczkiem czy są suche w środku!!!


Po wyjęciu ciastek z piekarnika, zostaw je na papierze do ostygnięcia.




GOTOWE!






Takie ciasteczka znakomicie nadadzą się na Sylwestrową przekąskę dla znajomych;-)



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zielony koktajl z cynamonem

   Qulinarny "wynalazek" z ostatniej chwili. Koktail, który osłodzi Ci każdy moment dnia. TO zastrzyk "zielonych" witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu zimą.


Składniki:
  • 2 banany
  • roszpunka - dowolna ilość
  • mandarynki - 1-5 sztuk
  • cynamon i imbir - 1/2 łyżeczki
  • sok pomarańczowy (bez cukru)





SMACZNEGO!

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 "Szybkie" przekąski na szkolenie

#  Każdy z nas nie raz miał przyjemność uczestniczenia w dwudniowych wyjazdach, szkoleniach, konwencjach - służbowych, z własnej inicjatywy bądź typowo edukacyjnych. Z pewnością chciałeś/łaś mieć wtedy pod ręką praktyczne przekąski zaspakajające nie tylko Twój apetyt, lecz także dostarczające wartościowych składników odżywczych Twojemu organizmowi ( w tym dobrą ilość białka). Poniżej prezentuję Ci mój wybór. Ciasteczka gryczane, bogate w węglowodany - po wysiłku fizycznym. Przekąski proteinowe, ekologiczne, doskonałe dla wegan, wegetarian, osób nietolerujących glutenu oraz wszystkich pragnących zadbać o swoje zdrowie.




Jedno opakowanie kosztuje 5,99zł (45 g) i jest wiele tańsze od przeciętnego batonika proteinowego dostępnego w każdym klubie fitness ( dla porównania 45 g takiego batona kosztuje od 7 do 9zł --- marża, marża ,marża...klubu). Poza tym baton jest często utwardzany niezdrowym tłuszczem palmowym... pozostawia uczucie ciężkości w żołądku.
W tych wegańskich snackach mamy ziarna soi (52,50%), ziarna słonecznika(15%), pestki dyni (18%). Samo zdrowie.


Ukochane ciasteczka "Fun cookies". Lubię te gryczane i orkiszowe;-)))



## Jaglany deser.
 Zamiast budyniu, czekolady z nadzieniem i innych mocno przetworzonych dobrodziejstw.

  •  2-3 łyżki płatków jaglanych gotujesz z dowolnym rodzajem mleka (kokosowe, sojowe, migdałowe, kozie), 
  • szczypta imbiru 
  • i cynamonu. 
  • Na zakończenie przyprawiasz samym cynamonem.
  •  Możesz posypać również czystym kakaem (gorzkim). GOTOWE!
Idealny deserek na zbliżające się zimowe wieczory, kiedy  wracasz zmęczony/a po treningu.


 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------



  "Szybkie i zdrowe" w kuchni:


Produkty ułatwiające nam skomponowanie dobrego posiłku

Jedzenie – coś zielonego, coś czerwonego oraz promocja na orzechy nerkowca i brazylijskie w Lidl. Wszystkie paczki po ok. 8zł. Niestety jak to z promocjami bywa, trzeba było się bić o te specjały…
Zdrowe klimaty w kuchni.
Surówka z marchwi, jabłka, spryskana odrobiną soku z cytryny, z łyżeczką oliwy z oliwek oraz szczypta pieprzu. Zawsze się sprawdza na szybki, zdrowy obiad. Doskonale pasuje do wszystkich dań.



Naturalne kakao:
  • kakao Wedla - łyżka
  • cynamon
  •  imbir - korzeń
  • wanilia- laska 
Bogactwo magnezu oraz żelaza.



Len mielony (opakowanie 3, 99 Biedronka) - źródło dużej ilości białka - do batoników, wypieków, owsianki, sałatek - można wykorzystać w posiłku po treningu. Polecam wegetarianom i weganom.


 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ZIELONY KOKTAJL na odporność

Smoothie - koktail zielony, jesienny!

Jesień to czas na jarmuż, pietruszkę, banany  i pomarańcze:

  • świeży jarmuż
  • listki szpinaku lub roszpunki
  • natka pietruszki
  • sok pomarańczowy 
  • 1-2 banany
  • dowolna ilość tak jak lubisz!
  • BOMBA WITAMINOWA!!
    pij jedną szklankę codziennie, wzmocnisz układ odpornościowy!!!!


 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Domowe sposoby na przeziębienie i koncentrację umysłu


Nie daj się jesieni;-))!

1. Sprawdzony sposób na przeziębienie zatok:

  • Herbatki z malinami, hibiskusem, dzikim bzem, aronią oraz naturalnym kwiatem lipy - zaparzaj 10 minut!!!
  • Do śniadania zjedz połówkę lub całą papryczkę chilli ( z kanapkami z feta lub zerem kozim). Zrób to jeżeli nie czujesz już smaku ani zapachu - czyli w fazie skutecznie "zapranych" zatok. Pieczenia też nie poczujesz, gwarantowane. Zawsze możesz p;opić herbatką owocową. 
CHILLI  - zawiera kapsaicynę (przyśpieszającą regenerację u sportowców - czyli przy okazji przyczyni się do szybszej regeneracji zakwasów;-D) . Chilli oczyszcza drogi oddechowe, na działanie rozgrzewające,  anty bakteryjne i wspomaga leczenie przeziębień wywołanych przez wirusy. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu - LDL.

LIPA + MALINA - tradycyjny sposób babć, działanie rozgrzewające, napotne, relaksujące, wspomaga dobry sen (sen odgrywa kluczową rolę w regeneracji i szybszym dochodzeniu  do zdrowia).



2. Białkowy, zdrowy, ekspresowy (I SMACZNY!!!) lunch:

  • pieczywo pełnoziarniste, razowe;
  • ser sypki - TESCO - o wysokiej zawartości białka i wapnia;
  • małże - promocje LIDL, TESCO, BIEDRONKA;
  • orzechy nerkowca;
  • świeża bazylia;
  • musztarda miodowa;
  • zielona herbata z malinami;-))



 3. Kakao z cynamonem i naturalną laską wanilii - wzrost koncentracji,

  • kakao Wedel ( o obniżonej zawartości tłuszczu;
  • laska wanilii - odkrój 4 kawałeczki i wrzuć do zaparzania razem z kakaem i cynamonem ( zaparzasz 10 minut!)
  •  cynamon sypki (ilość dowolna- jak lubisz;-))
  • dodaj łyżkę (ew. 2 łyżki mleka kokosowego, migdałowego, sojowego, koziego - takiego jakie lubisz)
  • NIE dodawaj cukru!!!

 KAKAO : zawiera m.in: magnez, chrom, selen, cynk, wapń,witamina - E,B, fosfor, potas, antyoksydanty, polifenole (flawanony, antocyjanidy, flawonole, flawanole izoflawony i flawony), teobrominę, fenyloetyloaminę, anandamidy, fenyloalaninę i tyrozynę. Działanie kakaa na organizm jest wszechstronne. Pozytywnie działa na układ nerwowy - zwiększa wydzielanie endorfin, obniża poziom stresu, wspomaga leczenie przeziębień (działanie przeciw bakteryjne i wirusowe).

 CYNAMON: działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, działa hamująco na wzrost chorobotwórczych drożdżaków i pleśni (powodują zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie płuc) ,które mogą rozwijać się w źle przechowywanym lub długo leżącym na sklepowych półkach jedzeniu.

WANILIA - syrop z wanilii stosuje się podczas stanów gorączkowych. Przeciwdziała ona również zaburzeniom trawienia.


 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

"SŁODKIE" ZDROWIE

  Naturalne ziarno kakaowca! 
Polecam zamiast czekolady;-))





SKŁAD:



 Mój przepis:

  • Ziarno nie rozpuści się całkowicie. Zmięknie a mleko przejmie od niego delikatny smak.
  • Na mleku kozim.
  • Całość zwieńczy ekologiczny brązowy cukier trzcinowy.



 Mały dodatek do każdego posiłku.
Rooibos!
 Możesz podawać schłodzony z kostkami lodu. Idealny na upały.





SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP