Domowe lody bez cukru



  Specjalnie dla Was. Doskonały przepis na bazę do lodów domowej roboty,oraz przepis na konkretny smak lodów. Na moim blogu będzie ich coraz więcej. W ramach ekologicznej akcji, zrezygnowałam z kupowania kodów w plastiku oraz folii w upały. Stare kubeczki po lodach kupnych, wykorzystałam do zamrażania własnych lodów. Wyskrobałam też kilka ciekawych przepisów.
Swoim działaniem, ograniczam ilość śmieci (patrz opakowania po lodach) wyprodukowanych przez Polaków tego lata.


LODY jAGODOWO - KOKOSOWO - MIGDAŁOWE




BAZA DO KAŻDYCH LODÓW:

  • mleko/napój (ekologiczny) kokosowy
  • jogurt naturalny
  • kasylitol/ miód naturalny jasny, słodki




 WSAD DO MOJEGO SMAKU
  • jagody
  • migdały (rozgnieć, a przedtem namocz przez kilka godzin, by zmiękły) lub wiórki kokosowe (uprzednio wymoczone w zimnej wodzie przez całą noc - pozbywamy się dwutlenku siarki)
  •  przyprawy - imbir z kardamonem i roztartymi, 2-3 listkami mięty



 Wszystko pięknie zmiksuj razem i zamróź w lodówie na dobę. GOTOWE;-)

SMACZNEGO;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP