Naturalne lody z mango

   Home made!
Najprostszy przepis świata!




Przepis własny, na który wreszcie przyszedł czas w Walentynki.

Składniki:
  • 2 dojrzałe, miękkie mango (lecz bez brązowych plamek na skórce);
  • 2 dojrzałe, bardzo miękkie banany (najlepiej z przeceny ale nie gnijące;-P)
  • 1 jogurt grecki z obniżoną zawartością tłuszczu  250 - 300 ml;
  • 2 łyżeczki miodu  naturalnego jasnego (opcjonalnie, może być też bez miodu - banany będą słodkie);
  • 1 cytryna - wyciśnij sok z połówki cytryny;
  • Wszystko pięknie zmiksuj z pomocą blendera ( na gładką, bez grudkową masę) i wstaw do zamrażarki na 4 godziny.
  • Do przybrania możesz użyć naturalnego kakaa - posyp lody 1-2 łyżeczkami, albo odrobiny cynamomu lub imbiru.


Ja zmiksowałam i zamroziłam moje lody w zwykłym garnku.


Mango umyj pod zimną wodą i mydłem (jest sypane pestycydami i innymi środkami ochrony przed grzybami, pleśnią i bakteriami). Tak mydłem;-)) koniecznie pod zimną wodą (nie letnią). Mocno zimną. 2-3 x.
Bananów nie myjemy, tylko obieramy i odcinamy końcówki ( 1-2 cm od czubka z każdej strony).
Cytrynę, przed przekrojeniem, również opłukuję pod zimną wodą.
Teraz możesz mieć pewność, że nie uczulą cię żadne świństwa.


Cytryna doda subtelnej nuty smakowej.
Możesz posiekać kawałek korzenia imbiru i zmiskować razem z masą. Możesz dodać szczypty kardamonu.


Wykonanie - maksimum 15 minut.

SMACZNEGO;-))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP