Ciastka korzenne na Sylwestra

   Impreza Sylwestrowa, domowo, to czas kiedy wychodzą Twoje kulinarne zdolności pełne kreatywności. Nie chodzi o to, by przepisy były skomplikowane, lecz o to by z czegoś prostego wyprodukować pyszne i zdrowe słodkości z ograniczoną zawartością cukru i jak największą ilością składników odżywczych.
Moje, kruche ciasteczka skomponowałam w dużej mierze sama. Różne przepisy znalazłam na paru stronach w necie i zmodyfikowałam, tak że wyszedł całkiem smaczny mix. Smakują jak razowe pierniczki a cała klatka przesiąknęła zapachem Świąt!.

Ciasteczka korzenne - przepis na 90 sztuk ( +/- 5 sztk):

Składniki suche:
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej ciemnej;
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • cukier brązowy : xsylitolu --> 1/2 / 1/2 - razem połowa szklanki
  • 2 łyżki kakaa;
  • 1 łyżka cynamonu;
  • 3/4 łyżeczki imbiru;
  • 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego;
  • Powyższe , suche składniki wymieszaj dobrze razem.
Składniki mokre:
  •  150 g masła + 50 g oleju arachidowego; - zmiksuj razem na gładką masę(najlepiej w drewnianej misie);-));
  • dodaj 2 całe jajka i zmiksuj dalej na gładką masę
  • 1 banan - dodaj i zmiksuj wszystko na gładką masę.


 Mój pomysł na smak ciasteczek;-))




 Do składników mokrych zacznij dodawać ( po niecałej łyżce), składniki suche - cały czas miksuj na gładką masę ( grudki niedozwolone)!! Zajmie ci to góra 20  minut. Ale ma być dokładnie;-))



 Tak przygotowaną masę wystaw na godzinę na balkon albo wstaw do lodówki ( tam gdzie temperatura poniżej zera;-))

 15 minut przed wyjęciem masy z zimna, ustaw piekarnik na 175 stopni.



 Przygotuj sobie talerzyk z 2 łyżkami mąki orkiszowej, będziesz w niej maczałam łyżkę- zapobiegnie to przyklejaniu się masy podczas jej ugniatania łyżką. Obtocz w mące również palce dłoni, którą będziesz pomagała sobie w nakładaniu masy na papier do pieczenia. Przygotuj 3 kawałki ( spore- wielkość blachy do piekarnika) na masę i rozłóż na stole. Zacznij nabierać łyżką kawałki masy, wielkości orzecha włoskiego ( może być ciut większa;)). Układaj te kuleczki na papierze i rozgniataj je w krążki łyżką ( co drugie ciasteczko, obsyp łyżkę mąką, bo się przyklei.

Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż blachę z pierwszą porcją ciastek do środka i czekam. 15 minut to standard. Ja troszeczkę przetrzymałam moje ciacha - do 18 minut. Sprawdź patyczkiem czy są suche w środku!!!


Po wyjęciu ciastek z piekarnika, zostaw je na papierze do ostygnięcia.




GOTOWE!






Takie ciasteczka znakomicie nadadzą się na Sylwestrową przekąskę dla znajomych;-)















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP