Moje, kruche ciasteczka skomponowałam w dużej mierze sama. Różne przepisy znalazłam na paru stronach w necie i zmodyfikowałam, tak że wyszedł całkiem smaczny mix. Smakują jak razowe pierniczki a cała klatka przesiąknęła zapachem Świąt!.
Ciasteczka korzenne - przepis na 90 sztuk ( +/- 5 sztk):
Składniki suche:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej ciemnej;
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- cukier brązowy : xsylitolu --> 1/2 / 1/2 - razem połowa szklanki
- 2 łyżki kakaa;
- 1 łyżka cynamonu;
- 3/4 łyżeczki imbiru;
- 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego;
- Powyższe , suche składniki wymieszaj dobrze razem.
- 150 g masła + 50 g oleju arachidowego; - zmiksuj razem na gładką masę(najlepiej w drewnianej misie);-));
- dodaj 2 całe jajka i zmiksuj dalej na gładką masę
- 1 banan - dodaj i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Mój pomysł na smak ciasteczek;-))
Do składników mokrych zacznij dodawać ( po niecałej łyżce), składniki suche - cały czas miksuj na gładką masę ( grudki niedozwolone)!! Zajmie ci to góra 20 minut. Ale ma być dokładnie;-))
Tak przygotowaną masę wystaw na godzinę na balkon albo wstaw do lodówki ( tam gdzie temperatura poniżej zera;-))
15 minut przed wyjęciem masy z zimna, ustaw piekarnik na 175 stopni.
Przygotuj sobie talerzyk z 2 łyżkami mąki orkiszowej, będziesz w niej maczałam łyżkę- zapobiegnie to przyklejaniu się masy podczas jej ugniatania łyżką. Obtocz w mące również palce dłoni, którą będziesz pomagała sobie w nakładaniu masy na papier do pieczenia. Przygotuj 3 kawałki ( spore- wielkość blachy do piekarnika) na masę i rozłóż na stole. Zacznij nabierać łyżką kawałki masy, wielkości orzecha włoskiego ( może być ciut większa;)). Układaj te kuleczki na papierze i rozgniataj je w krążki łyżką ( co drugie ciasteczko, obsyp łyżkę mąką, bo się przyklei.
Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż blachę z pierwszą porcją ciastek do środka i czekam. 15 minut to standard. Ja troszeczkę przetrzymałam moje ciacha - do 18 minut. Sprawdź patyczkiem czy są suche w środku!!!
Po wyjęciu ciastek z piekarnika, zostaw je na papierze do ostygnięcia.
GOTOWE!
Takie ciasteczka znakomicie nadadzą się na Sylwestrową przekąskę dla znajomych;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz