Ciasteczka bez cukru - czekoladowo-cynamomowo-imbirowo-orkiszowe

 W ramach akcji z Agnes " bezbolesne usuwanie cukru z diety", postanowiłam nieco zmodyfikować wcześniejszy przepis na kruche ciasteczka do herbaty.



Sama ostatnio miałam pewne problemy z żołądkiem, który zareagował bardzo pozytywnie na pokazany Wam dzisiaj przepis. Żadnych sensacji. Ciasteczka są nie tylko bez cukrowe i bogate w składniki odżywcze, lecz także łagodne dla żołądka.

Zobaczcie sami!




Ciasteczka korzenne - przepis na więcej niż 90 sztuk ( +/- 5 sztk):

Składniki suche:

  • 3 i 1/4  szklanki mąki orkiszowej ciemnej;
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka xsylitolu
  • 4 łyżki kakaa;
  • 2-3 łyżki cynamonu;
  • 1 łyżeczka  łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczki kardamonu (mielonych);
  • Powyższe , suche składniki wymieszaj dobrze razem.
Składniki mokre:
  •  100 g margaryny obniżającej cholesterol + 200 g oleju arachidowego/ rzepakowego w dowolnych proporcjach; - zmiksuj razem na gładką masę(najlepiej w drewnianej misie);-));
  • dodaj 3 całe jajka i zmiksuj dalej na gładką masę (ubij białko na pianę!!!)
  • 4 banany  - dodaj i zmiksuj wszystko na gładką masę.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wykonanie reszty przepisu, tak samo jak we wpisie z ciasteczkami korzennymi;-))

 Tak przygotowaną masę wystaw na godzinę na balkon albo wstaw do lodówki ( tam gdzie temperatura poniżej zera;-))
  15 minut przed wyjęciem masy z zimna, ustaw piekarnik na 175 stopni.

 Przygotuj sobie talerzyk z 2 łyżkami mąki orkiszowej, będziesz w niej maczałam łyżkę- zapobiegnie to przyklejaniu się masy podczas jej ugniatania łyżką. Obtocz w mące również palce dłoni, którą będziesz pomagała sobie w nakładaniu masy na papier do pieczenia. Przygotuj 3 kawałki ( spore- wielkość blachy do piekarnika) na masę i rozłóż na stole. Zacznij nabierać łyżką kawałki masy, wielkości orzecha włoskiego ( może być ciut większa;)). Układaj te kuleczki na papierze i rozgniataj je w krążki łyżką ( co drugie ciasteczko, obsyp łyżkę mąką, bo się przyklei.

Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż blachę z pierwszą porcją ciastek do środka i czekam. 15 minut to standard. Ja troszeczkę przetrzymałam moje ciacha - do 18 minut. Sprawdź patyczkiem czy są suche w środku!!!


Po wyjęciu ciastek z piekarnika, zostaw je na papierze do ostygnięcia.


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP