Sama ostatnio miałam pewne problemy z żołądkiem, który zareagował bardzo pozytywnie na pokazany Wam dzisiaj przepis. Żadnych sensacji. Ciasteczka są nie tylko bez cukrowe i bogate w składniki odżywcze, lecz także łagodne dla żołądka.
Zobaczcie sami!
Ciasteczka korzenne - przepis na więcej niż 90 sztuk ( +/- 5 sztk):
Składniki suche:
- 3 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej ciemnej;
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka xsylitolu
- 4 łyżki kakaa;
- 2-3 łyżki cynamonu;
- 1 łyżeczka łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczki kardamonu (mielonych);
- Powyższe , suche składniki wymieszaj dobrze razem.
- 100 g margaryny obniżającej cholesterol + 200 g oleju arachidowego/ rzepakowego w dowolnych proporcjach; - zmiksuj razem na gładką masę(najlepiej w drewnianej misie);-));
- dodaj 3 całe jajka i zmiksuj dalej na gładką masę (ubij białko na pianę!!!)
- 4 banany - dodaj i zmiksuj wszystko na gładką masę.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wykonanie reszty przepisu, tak samo jak we wpisie z ciasteczkami korzennymi;-))
Tak przygotowaną masę wystaw na godzinę na balkon albo wstaw do lodówki ( tam gdzie temperatura poniżej zera;-))
15 minut przed wyjęciem masy z zimna, ustaw piekarnik na 175 stopni.
Przygotuj sobie talerzyk z 2 łyżkami mąki orkiszowej, będziesz w niej maczałam łyżkę- zapobiegnie to przyklejaniu się masy podczas jej ugniatania łyżką. Obtocz w mące również palce dłoni, którą będziesz pomagała sobie w nakładaniu masy na papier do pieczenia. Przygotuj 3 kawałki ( spore- wielkość blachy do piekarnika) na masę i rozłóż na stole. Zacznij nabierać łyżką kawałki masy, wielkości orzecha włoskiego ( może być ciut większa;)). Układaj te kuleczki na papierze i rozgniataj je w krążki łyżką ( co drugie ciasteczko, obsyp łyżkę mąką, bo się przyklei.
Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż blachę z pierwszą porcją ciastek do środka i czekam. 15 minut to standard. Ja troszeczkę przetrzymałam moje ciacha - do 18 minut. Sprawdź patyczkiem czy są suche w środku!!!
Po wyjęciu ciastek z piekarnika, zostaw je na papierze do ostygnięcia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz